Categorie: "Informatie"

Voeding van Tiemen

Ik type dit bericht voor andere ouders die wellicht dezelfde problemen ervaren als wij.
Tiemen is te vroeg geboren en kon hierdoor niet vanaf zijn geboorte zelf drinken.
Hij had dan ook een sonde voor zijn voeding. Vanaf het begin kreeg hij afgekolfde melk met als doel aan de borst te gaan drinken.
In het ziekenhuis liet Tiemen al zien dat hij het moeilijk vond om zelf te drinken en ook thuis ging het niet veel beter.
We hebben thuis al snel besloten alles met de fles te doen zodat we meer controle hadden op hoeveel hij binnen kreeg.
Helaas betekende dit voor Mirjam iedere dag 5x kolfen (wat ze al bijna 2 maanden deed). Respect!

Ook thuis bleef Tiemen slecht drinken, al ging het wel steeds beter. Totdat we begonnen met kunstvoeding / flesvoeding.
Tiemen begon ineens te spugen (Kruidvat merk) en lag zelfs een keer in zijn eigen braaksel omdat we het niet gezien of gehoord hadden dat hij spuugde. Vreemd genoeg kwam het spugen ook steeds 1 tot 3 uur na de voeding. Na het overstappen naar Friso ging het beter, maar nog steeds zagen we hem duidelijk slikken en soms zelfs kokhalsen. Reden genoeg om eens een gesprek met de Arts te plannen. De arts had ons reeds geadviseerd nutriton te gebruiken, maar ook dit hielp niet echt.

Na het gesprek gaf de arts aan dat het hoogstwaarschijnlijk reflux was. Wij waren zelf al voor 90% zeker dat het dit was, maar nu was het zeker. Uit voorzorg hadden we reeds Enfamil AR opgehaald. Van de Arts kregen we Zantac (een maagzuur remmer) en ze gaf aan dat de keuze aan ons was: Enfamil of Friso + Zantac. Omdat wij op internet veel positieve reacties hebben gezien over Enfamil hebben we ervoor gekozen om eerst dit te proberen, onder het motto: We kunnen altijd nog beginnen met medicijnen! We geven dit nu ruim een week en Tiemen heeft NIET meer gespuugd en slikt + kokhalst een stuk minder.

Wat helaas bleef / blijft is het matige drinken, maar ook hier hebben we wat ontdekt. Hij vind het nogal fijn om ergens te liggen zonder fysiek contact als hij de fles krijgt, dus geven we dit nu in de box. Ook daar gaat het gewoon steeds beter!
Dan nog even over vragen die ik had over Enfamil:

1. Kan Enfamil AR1 samen met Nutiton? Antwoord: De Enfamil AR voeding zou je kunnen indikken met johannesbroodpitmeel om de voeding ook in de fles nog dikker te krijgen. Dit is echter niet echt aan te raden omdat johannesbroodpitmeel ook invloed kan hebben op de stoelgang van het kindje, er kan diarree of obstipatie ontstaan en er zijn ook kindjes die weer reageren met krampjes. Dat is vaak ook de reden waarom voor amylopectine als indikking in de maag gekozen wordt ipv johannesbroodpitmeel als indikking in de fles. Echter mocht de Enfamil AR als voeding nog te dun zijn voor uw kindje zodat het zich verslikt en mondjes teruggeeft (meteen voordat amylopectine in de maag heeft gewerkt) dan kunt u het proberen is zeker niet slecht voor de kwaliteit.

2. Kan Enfamil AR1 samen met Zantac? Antwoord: Enfamil AR wordt doordat er amylopectine inzit pas dik in de maag onder invloed van het maagzuur. Dus voor het indikken van de Enfamil AR is er een zuur milieu nodig. Zantac is zoals u weet een maagzuurremmer waardoor de ph van de maag hoger kan zijn. Dit kan de werking van de Enfamil AR beinvloeden. Het is echter ook zo dat de werking van Enfamil tot een ph van 5 goed is bij een hogere ph is het uitproberen en sterk individueel verschillend. Wanneer Enfamil AR dus samen met Zantac gebruikt wordt is het dus raadzaam om te kijken of de werking nog wel optimaal is. Het wordt dan ook niet echt samen geadviseerd maar soms is er geen andere oplossing en wil men toch een maagzuurremmer geven.

3. Welke "gewone" opvolgmelk is er te verkrijgen in Nederland? Helaas is dit niet verkrijgbaar, maar wel op enkele internet sites. Andere optie is het ophalen bij een drogist in België.

Onze ervaring met Enfamil AR 1 is uiterst goed!
Hopelijk hebben jullie hier iets aan :)